Lattioiden tekeminen aloitettu!

Olemme saaneet taas yhden isomman urakan käyntiin, kun aloitimme lattioiden tekemisen. Ensimmäinen lattia tehdään vanhan puolen vasempaan peräkammariin eli meidän tulevaan makuuhuoneeseen. Tämä on melkein koomista, muistellen alkuperäisideaamme siitä, että teemme ensin vain uuden puolen ja muutamme asumaan. Nyt aloitimme siis seuraavan vaiheen vanhan puolen peränurkasta.

Maapohjan päälle tulee lecasoraa, joka toimii eristeenä sekä katkaisee kapilaarikosteuden nousua. Lecasoran päälle jää rossipohjan tuuletusväli, jonka jälkeen on 2x8 parrut, jotka on tuettu palkkikengillä seinästä. Parrujen jako on 450mm ja väliin tulee 25mm runkolevysuikale.Parrujen alapuolelle naulataan lauta kannattelemaan levyä. Tähän tarkoitukseen olemme käyttäneet Ylätalosta talvella purkamaamme hyvää lautaa. Olimme ajatelleet sahata runkolevyn suikaleet sirkkelillä, mutta ohjurin ulottuvuus loppui. Matti puuhasteli sirkkelin kanssa ja rakensi siihen ohjurin, jolla yltää sahaamaan isompaa levyä. Kuvassa Matti ja Esko levyjä sahaamassa.

Levy lompsahtaa nätisti parrujen väliin muodostaen kotelon. Levyn reunaan napsitaan vielä ohut lista kiinnittämään se hyvin lautaan. Tuttumme neuvoivat meitä laittamaan lattiarakenteeseen verkon estämään hiirien pesiminen eristeissä. Epäilimme itse verkon toimivuutta - meneehän hiiri todella pienestä kolosta. Soittelimme mestarin kanssa, joka oli sitä mieltä, että verkko ei voi estää hiiriä. Hiirulaisia on niin monenkokoisia ja verkko on todella vaikea ellei mahdoton saada tiiviiksi. Kokemuksen syvällä rintaäänellä Valkonen ehdotti asian ratkaisemiseksi kissan ottamista Ylätaloon. Tässä olisi kyllä hyvä syy lemmikin hankinnalle! Parrujen päälle tulee 2x4 lankusta ristikoolaus. Kun olemme saaneet kaikki lattiat tähän vaiheeseen, puhalletaan lattian päälle selluvilla. Selluvillan päälle tulee ilmansulkupaperi, jonka jälkeen pääsemme sovittelemaan vanhoja lankkuja takaisin paikoilleen.. Lankkuja on nyt kätevä ottaa navetasta ja navetanladosta, kun siivosimme ja lajittelimme Matin ja Riitan kanssa latoon kertyneet purkulaudat.
Kiitos avusta Matti, Esko ja Riitta!

Putkimieskin ehti taas talolle. Onneksi Anu ei ollut yksin hommissa talolla ja Matti pääsi rälläköimään harkkoa. Ei tarvinnut aloittaa ko. harrastusta harjoittelemalla putkimiehen kanssa. Nyt on pesuhuoneen viemärikaivon sekä pesuhuoneeseen tulevat käyttövesiputket jo odottamassa eristeiden laittamista.

Keskiviikkoiltana ukkosmyrsky saapui Ylätalolle. Myrskyn jälkeen saimme paikkailla pressuja ja korjailla katoksia.  Takapihalla on valtava kuoppa talon vieressä kohdassa, johon viemäriputki vedettiin. Nyt myrskyn aikaan tuli niin paljon vettä, että kuoppa oli vaarassa hautautua mutaan. Kaatosateessa salamoiden räiskyessä saimme kuitenkin onneksi vedet sankolla pressun päältä ja korjailtua pressun asentoa. Tuhojakin ehti tulla: aitan väliaikaisena kattona ollut pressu lähti irti harjalta, navetan katolla liehui kattohuopia, parit runkolevyt kastui ja yksi ikkuna meni rikki (ikkuna oli vaihtoon muutenkin menossa). Nyt pitäisi taas siis ehtiä moneen hommaan yhtä aikaa: korjaamaan kattovauriot, tekemään lattioita ja laittamaan eristeitä kylppäriin.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys,

Mielenkiintoinen projekti menossa.

Onkohan Jaakko saanut laittamaani sähköpostia? Laitoin postia Myrskylän keikan jälkeen osoitteeseen etunimi.sukunimi@luukku.com. Jutun juurta mm. väliovista ja muista hirsitalon remontointiin liittyvistä asioista. Nimim. kohtalotoveri Siikajoelta.

Anonyymi kirjoitti...

Moro
En ole saanut postia, käännäppä osoitteeksi etunimi.sukunimi@gmail.com Kohtalotovereiden vinkit ym. ovat tervetulleita, joten jäädään odottelemaan s-postia.

Anonyymi kirjoitti...

Uusi yritys matkalla. Minne lie juuttunut ensimmäisellä kerralla. Jos ei tule perille, niin kokeiletteko lähettää viestiä tänne päin? etunimi.sukunimi@kotinet.com