Hirren vaihtaminen ja talkoohenkeä

Etsimme ankarasti tupaan vaihtohirttä. Vanhaa kahdeksan metriä pitkää hirttä ei löytynyt ja lopulta joku vinkkasi meille, että kelosta saisi myös hyvän korvaushirren. Kelo löytyi yllättäen Sakun ja Riikan pihasta ja se sahuutettiin vanhan hirren kokoiseksi pelkaksi Ilomäen puulla. ISOT kiitokset Makelle pölkyn ajeluttamisesta! Edellisenä iltana vaihtotyötä pohjusti Esko, Jaakko ja Jussi.

Talkooväeksi helteisenä tiistaiaamuna paikalle ajeli Saku, Riikka, Matti ja Riitta sekä Marja-Liisa ja Esko. Itse vaihtopuuhaan talolle saapui vieremäläinen Hannu Tiikkainen.  Ja kuinka kätevästi homma kävikään, kun asian osaa! Käytössä oli 2 kpl 12 tonnin ja 1 kpl 8 tonnin pullotunkkia. Kiitos tunkin lainasta Jokirantalaiset!

Vanha hirsi lähti nostamisen jälkeen helposti irti, koska sitä ei ollut tapitettu. Hannu vuoli uuteen hirteen samanlaiset lukkonurkat kuin vanhassa hirressä oli. Kivet ladottiin kauniisti paikoilleen ja uusi upea hirsi oli paikallaan.

Onneksi joen puoleista pitkää hirttä ei tarvinnutkaan vaihtaa vaan selvisimme paikkaustyöllä.Saku ja Jaakko ahkeroivat vielä samana päivänä paikkauksen ja nyt on tupamme tervehirsinen! Hirren huonoon kohtaan naulattiin ohjurilauta, jonka avulla Saku ajoi korjattavan osan pois moottorisahalla.  Koska hirsi oli lahonnut eniten alareunasta, tehtiin paikka L- kirjaimen muotoiseksi naulaamalla 2 x 5 ja 2x 4 lankut yhteen. Hirttä lovettiin moottorisahalla ja puhdistettiin taltalla. Korvauspala vuorattiin pellavanauhalla ja piiiiitkän sovittelun jälkeen se saatiin naulattua paikalleen.

Samana päivänä Jaakon Esko- isä siirtyi johtotehtäviin eli purki meiltä vanhat metallikuoriset sähköjohdot pois tuvasta sekä vanhoista kammareista. Lisäksi siivoilimme muutaman huoneen pohjaa, purimme kattopaperin ja kattolautoja vanhan puolen vasemman puoleisesta kammarista. Muutaman kukkaisenkin ehdimme pelastaa pihalta, jotta kaivuri saa ajella rauhassa ensi viikolla. Tehotiiminä toimi Anu, Riikka ja Marja-Liisa. Esko teki pikkutarkkaa työtä nyppiessään katonrajasta nupinauloja.  Samasta kammarista purimme nyt myös halltexit pois. Uunin vieressä olevat seinät päätettiin jättää ilman tapettia. Riitta hoiti muonituksen ja Matti toimi kärrimiehenä.

MAHTAVA porukka! Kukaan ei valittanut, vaan pikemminkin kiiteltiin mukavast lomapäivästä! KIITOS!

Ei kommentteja: