Joulun tuoksuja ja viime kesän kaivamisurakoita

Tänä vuonna tein jouluksi maitolaiturin piparkakkutalon sijaan. Idea ja kaavat löytyvät täältä:http://ebetys.blogspot.fi/2012/11/maitolaituri.html Oma versioni on hiukan yksinkertaistettu alkuperäisestä luomuksesta.
 
Pihasauna on ollut ahkerassa käytössä koko viime talven. Kesälläkin sitä on lämmitelty muutamia kertoja, vaikka pääasiassa saunommekin savusaunassa. Pihasaunan edusta on ollut luonnontilassa. Paikka on varjoinen ja siinä ei kasva nurmikkoa, joten jäähyllä kävijät kantavat sisälle paljon roskaa. Kun Matti oli käymässä Ylätalolla traktorilla, päätimme laittaa samalla myös saunan edustan kuntoon. Olimme aiemmin jo panneet merkille pihapiirissämme olleet tasaiset kivet, jotka siirrettiin nyt traktorin takakauhalla lähelle saunaa ja kaivettiin paikoilleen.Pihasaunalle vedettiin vesijohto jo viemärin teon yhteydessä. Vuosi sitten syksyllä kävi kuitenkin ilmi, että johto vuosi liitoskohdasta keskeltä pihaa. Nyt liitoskohtaa ruvettiin etsimään - tietenkin käsin kaivaen, jotta piha kärsisi mahdollisimman vähän vaurioita. Olimme johtoa laittaessa merkinneet kohdan nauhalla, mutta se olisi kannattanut merkitä vielä selvemmin.. Etsintätyössä käytettiin apuna myös valokuvia, joita otettiin johtoa kaivettaessa. Oikea kohta löytyi päivän urakan jälkeen. Nyt pihasaunalle tulee vesi (hana asennettiin vasta pikkujouluihin) ja kantourakat ovat historiaa! Kiitokset kaivamisavusta Esa ja Matti ja Urhon katsomisesta Riitta!
 
Tuntuu kieltämättä melko kummalta, kun voi talvella saunoa pihasaunalla juoksevan veden kanssa. Hyvinhän se vesi liikkui toki tonkissa kelkan kyydissä, mutta on se vaan mukavaa lasketella vettä nyt hanasta. Hana asennettiin saunaan kiukaan taakse. Saamme pukuhuoneenkin lämpimäksi Porin Matilla ja Urhosta on tullut kova saunamies. 

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiva idea tuollainen piparimaitolaituri, söpö on.

Mietiskelin tässä kuvien ja tekstin myötä omaa pihasaunaa, jonka projekti odottaa sitten joskus. Sinne on johtavinaan jonkunlainen vesijohto - ainakin letku on, mutta mistä se tulee tai toimiiko, ei tietoa. Sauna kun on niin huonossa hapessa, että se ei ole nyt ajankohtaista. Tuli nyt sitten sellainen olo, että olisihan se saunakin aika kiva... :)

Anonyymi kirjoitti...

Pienet palat peltomaisemaa jotka kuvissa näkyvät näyttävät kadehdittavalta, huokaus :)Ja juokseva vesi on tietysti mahtava juttu!
t. Juuli

Tia kirjoitti...

Löysin sattumalta blogiisi ja jään seuraamaan :) Meilläkin vanha hirsitalo projekti meneillään tietenkin perinnerakentajan opein ;)