Pihasaunalla

Teimme pihasaunan remontin jo ennen viime joulua. Sauna oli kovasti käytössä koko kevään, kunnes avasimme savusaunakauden vappuna. Aiemmassa remontissa piippua muurattiin uudelleen ja sauna sekä pukuhuone (vilpola) kunnostettiin.
 
Tänä syksynä luhtiaitan katon valmistuttua muutimme tellingit pihasaunan ympärille. Matti ja Jaakko uusivat katon kolmiorimahuopakatteen ja Jaakko teki piippuun uudet pellit.


Remontti jatkui entiseen kylpyhuoneeseen. Puuhissa apuna oli monta kertaa Matti ja Riitta- kiitokset! Loppusuoralla Riitta-mummo hoiteli Urhoa ja me muut päästiin puuhiin. Saunan kiukaan ympärillä on vesivaippa ja tilaa on sen verran paljon, että saunassa mahtuu hyvin myös peseytymään. Erillistä kylpyhuonetta ei siis tarvita ja tila voi palvella takkahuoneena.
Lämmönlähteeksi ostimme Porin Matin, joka hiottiin ja maalattiin sitten vihreäksi. Luukut rapsuteltiin varovasti puhtaaksi ja alta paljastui kaunis vihreä emali.Jaakko laatoitti alueen Porin Matin alle ja Anu saumasi sen. Laatat löytyi omasta navetasta. Anu oli ostanut ne ajat sitten alennusmyynnistä muutamalla eurolla.

Seiniin tuli huokolevyt, jotka maalattiin Uulan INTO-maalilla (seinässä myös purueriste sekä toja-levy). Ulkosaunamme on ainoa lautarakennus pihapiirissämme. Katto paneloitiin ja maalattiin Uulan ovi-ja ikkunamaalilla sävyllä Kahvi. Lattia tehtiin lämpöpuusta, jota on myös aiemmin remontoidun saunan lattia. Listat tehtiin osin itse ja osa löytyi navetasta purkutavarasta.

Eteisen harmaan siniset pinnat olivat kuluneet likaisen näköisiksi. En ole valkoisen kannattaja sisustuksessa, mutta nyt se toimi enemmän kuin hyvin. Harmaa lauta näyttää kauniilta valkoisen parina.

Jo aiemmin Anu tapetoi vilpolan seinät sanomalehdillä. Nyt katto maalattiin punaisella (Uulan Into-kalustemaali).
 
 
Takkahuonetta ja ulkosaunaa sisustettiin retrohengessä. Tilaan saatiin väriä tekemällä seinälle suuri kangastaulu retrokankaasta.

2 kommenttia:

remppaaja kirjoitti...

Miten pitää lautarakenteisen pihasaunan saunaosan sisäseinät tehdä?
Minulla on lautarakenteinen pihamökki, ollut joskus sauna mutta nykyisin vain mökki. Sisäseinät ovat mäntypaneelia, käsittääkseni saunan purun jälkeen laitettu. Täytyykö tällaisiin jotain höyrynsulkuja tehdä vai meneekö paneeli seinämateriaalina sellaisenaan?

Anonyymi kirjoitti...

Oottepa jälleen ahkeroineet ja saaneet kaunista aikaan! Rentouttavia löylyhetkiä! A-M