Leipäaikomuksia ja etenemistä

Riikka kyläili Ylätalolla ystävänpäivän aikoihin ja toi lahjaksi leipäkorvon juurineen. Sain Jaakolta joululahjaksi jo leipälapion, joten leivän tekemisen edellytyksen alkavat olla kunnossa. Hyviä reseptejä etsin Jaakko Kolmosen leivinuuneja käsittelevästä kirjasta.. Ehkäpä ehdin perehtyä asiaan hiihtolomalla!

Aloitimme viikolla isän kanssa vanhanpuolen toisen takakammarin lankkujen kiinni laittamisen. Haimme nyt lainaan Anun veli- Pasilta sähkömoottorisahan, mikä helpotti huomattavasti lankkujen veistoa. Ko. kammarin lattian kanssa veistoa oli kuitenkin todella vähän, mutta talloja kului siitäkin edestä. Jatkoimme työtä lauantaina Esan kanssa ja nyt kammarissa on lankut kiinni. Esa ja Jaakko urakoivat samaisen kammariin lauantaina huokolevyt seinään. Nyt vain odotellaan, että sähkömies tekee hommansa ja pääsemme tapetoimaan seinät. Onko muilla kokemusta huokolevyjen tapetoinnista? Mitä olette laittaneet saumoihin? Oletteko pohjamaalanneet? Ajatuksena on pohjamaalata levyt ja sitten laittaa saumoihin  paperinauha tms. 
Työ alussa


Siirryimme Esan kanssa seuraavaksi tupaan, jossa ennen töiden aloittamista sai ensin tehdä reilusti siivousta ja tavaroiden pois vientiä. Onneksi tuvan lankut ovat melko tasapaksuisia (ainakin tähän asti) ja saimme sunnuntaina jo melkein puolet lattiasta kiinni.
Lauantaina nostettiin jo ensimmäinen tuvan lankku. Marja-liisa imuroi paperia. Takana näkyy Esa, joka nostaa Jaakon kanssa huokolevyä seinään.

Riitta ja Marja-Liisa keskittyivät lähinnä rapsutus sekä maalaustöihin. Samalla toki hoitui myös lämmitys ja ruuanlaittaminen sekä siivoilu.
ISOT kiitokset Esa, Matti, Riitta, Marja-Liisa ja Eki.

6 kommenttia:

Sini kirjoitti...

Heippa!
Itse tehtiin esiliisteröinti huokolevyille. Eli itse keitettiin liisteri, jota laimennettiin aikalailla.
Tämä esiliisteröinti tehtiin kuitenkin niin, että saumat jäivät liisteröimättä. Eli saumojen molemmin puolin n.10cm jäi ilman liisteriä.(Tämä siksi, että kuittinauha jämähtää kiinni, jos sen liisteröi, ja se ei ole tarkoitus)

Esiliisteröinnin jälkeen otettiin kuittinauha(muoviton!) käsittelyyn.
Kasteltiin vedellä (käytettiin tässä suihkupulloa apuna) ja puhtaan sudin kanssa paineltiin kuitti varovasti sauman päälle. En tiedä miten muut tämän tekee, mutta me todettiin tämä suti ja suihkupullo helpoimmaksi tavaksi aikamme tapeltuamme kuitin kanssa:D

No kuitti ei siellä seinällä kauan veden voimalla pysy, joten itse tehtiin niin, että mies laittoi nauhoja, ja minä liisteröin sitten puolikkaita(pituussuunnasta) sanomalehden palasia, jotka läntättiin sitten mahdollisimman pian kuittinauhan päälle.
Laitettiin vielä toinen täysleveä sanomalehden sivu tämän ekan lehden päälle.

No tämän jälkeen sitten liisteröitiin ihan koko seinä täyteen sanomalehden sivuja. Huomattiin tässäkin, että sivut oli huomattavasti helpompi laittaa, kuin kokonaiset aukeamat. Voi johtua siitä, että sudin aika lailla sitä liisteriä, joten lehdet meni aika veteliksi ja repesi helposti:)

No kun lehdet oli kuivuneet parisen päivää, niin siihen päälle laitettiin sitten tapetti.

Meillä on yhdestä kohtaa tapetti revennyt aika pahasti...kiitos kiireisen appiukon, joka ei malttanut odottaa tapetin vettymistä.
Mutta muuten kyllä lopputulos on todella hyvä. Oma vaivansa siinä oli, mutta mielellään teki:)

Me mietittiin myös, jos oltaisiin pohjamaalattu levyt, mutta päädyimme siihen tulokseen, että se olisi aikalailla turhaa. Halvemmalla pääsee, kun esiliisteröi. Ainakin jos liisterin keittää itse. En kylläkään tiedä paljonko liisterit kaupassa maksaa. No mutta siis omasta mielestäni tuo esiliisteröinti hoiti homman paremmin kuin hyvin.

Olen aika huono selittämään tällaisia juttuja, mutta toivottavasti sait edes jotain selvää!:)


Ainiin!Unohdin sen, että esiliisteröinnin jälkeen liisteröitiin naulojen päälle pienet palat sanomalehteä.


-Sini

Partapappa kirjoitti...

Just toi on mummielest ainoo oikee tapa, minkä Sini sulle selitti. Ainoo lisäys edellisee on se, et ku vähintää saumojen kohalle tulee kaksinkertain kerros sanomalehtee, ni ne pitää olla ristikkäin.> Toinen sivu lehest pystyy ja toinen vaakaa. Asian syy, eli miks, selkii helpoiten et koitappa repii sanomalehtee pitkittäi ja sejjälkee poikittai... Kysy lisää jos ei menny perille.

Kirsi kirjoitti...

Me taas laitettiin huokolevyjen pintaan pinkopahvit ja sit maalattiin... samoin olis tehty jos olis maalin sijaan tapetoitu, tapetti kun on sen verran arvokasta. Ja pinkopahvia varten esiliisteröitiin huokolevyjen reunat n.10cm leveydeltä ja sit vettyneisiin pinkopahveihin samalla tavalla vain reunoihin liisteriä+liimaa (sitä enemmän liimaa, mitä korkeampi seinä), jolloin kuivaessaan pinkopahvi kiristyy ja suoristaa pinnan (ja kun huokolevy elää vähän eri rytmissä niin vain reunoista kiinnittämänen tasaa tätä). Tapetti taasen elää samaa elämää kuin pinkopahvi (kostuu ja kuivuu samaa tahtia), että sen voi varmaan liisteröidä kokonaan. Pinkopahvirulla maksaa sen 40-50e ja yhdessä rullassa on 36m2.

http://www.ypap.fi/pinkopahvi.htm

http://www.ypap.fi/rakennuspaperikuvat/pinko.pdf

Susanna kirjoitti...

Minä laitoin huokolevyjen saumakohtiin revittyä sanomalehtisuikaletta, jonka liisteröin vehnäjauholiisterillä. Samoin kaikkien naulojen päälle pienet palat sanomalehteä. Sitten laitoettiin tapetit, huokolevyjä ei edes esiliisteröity. Hyvin on toiminut.

Susanna kirjoitti...

Lisään vielä, että teidän talkooväen määrä on kadehdittavaa. Hommat sujuvat varmasti tosi mukavasti, kun on mukava porukka tekemässä!

Kekkoset kirjoitti...

KIITOS vastauksista Susanna, Partapappa, Kirsi ja Sini! Olit Sini jaksanut kirjoittaa todella perusteellisesti! Todella upeaa, että täältä löytyy ihmisiä, jotka haluavat auttaa jakamalla kokemuksiaan.

Meillä on vielä paljon jäljellä Uulan INTOA, jolla olemme laimennettuna pohjamaalanneet muitakin pintoja, joten uskoisin meidän tekevän niin myös huokolevyn kanssa. Sitten taidamme laittaa sen kuittinauhan ja sanomalehden..

Jaan kokemukset täällä blogissa.
Ja Susanna - olemme tosiaan onnellisia talkooväestämme. Jokainen auttaja on arvokas!