Kodinhoitohuoneen kaapit

Kodinhoitohuoneen kaapit saapuivat Ylätalolle ajoissa. Kiitokset Esalle ja Ilpolle kuljetusavusta! Tilattuihin kaappeihin kuuluu siivouskomero, pyykkikaappi, allaskaappi sekä vetolaatikosto. Halusin ehdottomasti eroon perinteisestä silityslaudasta ja nyt kodinhoitohuoneeseen tulee myös ulosvedettävä silityslauta. Tason päälle tulee kivitaso ja allas.  Huoneessa ei ole vielä valmista lattiaa, joten kaapit sijoitettiin väliaikaisesti metsähuoneeseen. Maali on Uulan ovi-ja ikkunamaalin sävy Kaisla. Puuseppä kiitteli, että ko. maali kuivui paljon nopeammin kuin pellavaöljymaali, jolla keittiökaapistot maalattiin.  Olimme ajatelleet sävyä paljon tummemmaksi, mutta vaaleuskaan ei haittaa, koska tapetti ja lattia ovat sen verran tummempia. Uulalla kesällä nähty mallimaalaus samaisella sävyllä oli luultavasti pellavaöljymaalipohjaan.






Työiltoina keittiön ja kodinhoitohuoneen lattiat etenevät hitaasti. Lisäksi olemme laittaneet vanhan puolen takakammareiden piipun palovilloja.
Kodinhoitohuoneen gyproc-palapeli.
Keittiössä suurin osa väleistä jo massattu.

Syyslomalla

Syyslomalla Ylätalolla tietenkin paiskittiin taas hommia ja puuhattiin monenmoista. Maanantaina talolla kävi nuohooja, joka antoi uuneille lämmitysluvat. Lomalla sitten lämmiteltiin jo hellaa ja takkahuoneen uunia. Tuntuipa kyllä mukavalta, kun keittiön hellassa paloi tuli. Talo tuntui asutulta.

Annikki teki saunan rungon, joka jäi nyt odottamaan ilmastointiputkia. Keittiön ja kodinhoitohuoneen lattiat teettivät edelleen töitä ja gyproc-suikalaiden leikkaaminen, sovittelu ja massalla kiinnitys ovat tuskaisen hitaita puuhia. Kiitos avusta Esko! Melkein kaikki suikaleet on jo leikattu, joten loppusuora häämöttää.

Loman aikana suurin juttu, joka saatiin aluille on uusi kuisti. Kuistin pohjaa oli kaivamassa Nousiaisen Jukka, joka kaiveli samalla lisäksi muita jääneitä hommia pihassa. Pihavaloille on nyt valmiit piuhat kaivettuna.
Ison aitan takana oli komeat pelkkakivet, joiden päälle uusi kuistitehtiin.  Kuistin runkoa oli lyömässä myös Matti, Annikki ja Esa. Riitta vastasi taas muonituksesta. Kiitokset talkoolaisille!

Talvelta suojaan ja lämpöä sisään

Viime päivinä olemme valmistautuneet talven tuloon ja kantaneet pihalta turvaan kampetta ja rompetta, korjailtu ovia, paranneltu eristeitä jne. Kesäkeittiömme aitasta muutti sisätiloihin ja taukotupamme on nyt tulevassa makuukammarissamme eli vasemmassa vanhan puolen kammarissa.
Tänään laitettiin lämpöpuhallin pyörimään sisälle.


Makuukammarista näkyy nyt joki. Alareuna tilkitty Vital- selluvillalla.
Loman aikana Ylätalolla vierailee taas nuohooja, joten uunejakin ehkä päästään lämmittämään. Keittiössä sekä kodinhoitohuoneessa on lattialämmitysputket nyt lattiassa ja edessä on gyproc- puuhat. Anun Annikki-tädillä on melkoiset työkalukokoelmat ja olemme saaneet häneltä lainaan paljon mm. sähkötyökaluja. Hommaa helpottaa kummasti, kun saatavilla on oikea väline! Kiitos!

Anu nappasi kirjakaupasta Hannu Rinteen kirjoittaman Perinnemestarin remonttikirjan. Kirja perustuu mainioon telkkarista tulleeseen sarjaan. Kirjassa esitellään monta remontoijaa ja siitä on kerrassaan mukavaa lukea toisten taloista ja aatoksista. Ihmisten kirjoituksista löytyy niin paljon yhtymäkohtia meidän projektiimme: muiden kauhistelut, oikeiden ratkaisujen etsiminen, käsityön kunnioitus, yhteys menneeseen ja jokaisen vanhan talon omistajan vastuu säilyttää kulttuuriperintöä. Moni muukin oli kohdannut saman asian: vaikka talo oli rakennettu yksinkertaisista materiaaleista ja yksinkertaisilla työtavoilla, on välillä kaikki kovin monimutkaista. Yhtä ainoaa oikeaa tapaa kun ei välttämättä ole ja usein perinnerakentamisen omaksuminen osoittautuu poisoppimiseksi nykyrakentamisesta. Oikeita materiaaleja on hankalampi löytää ja osa rakennustarvikkeista vaatii todellisia suuretsintöjä. Rautakaupassa ei yleensä ole valmiina hyllyssä toivottuja materiaaleja. Iisalmelaisessa rautakaupassa tiedetään, että olemme ne asiakkaat, joille ei muovit kelpaa: " Täällä on ne ekotalon rakentajat, ne kysyy onko siinä paperissa muovia..".

Lattiat kiinni

Ylätalon kaikki lattiat on nyt ummessa. Kaikki lankkulattiat ovat irtonaisia ja lankut on ladottu omille paikoilleen kuivumaan.  Kiitos apujoukoille (erityisesti Esa ja Matti). Kuivuminen tosin alkaa vasta sitten, kun saamme lämmöt sisälle. Suunnitelmissa on mahdollisesti myös ilmankuivaimen osto.

Vanhan puolen vasemman kammarin lankkulattian kokoaminen oli melkoinen palapeli, vaikka lankut oli merkattu.
Vanhan puolen oikea takakammari (metsähuone) sai viimeisenä huoneena lankut takaisin ja vihdoin ja viimein myös kodinhoitohuoneen lattia pystyttiin laittamaan umpeen. Argh - kodinhoitohuoneessa oli kyllä hirmuinen nysvääminen. Odottelemme jälleen putkimiestä kylään, sillä vesijohto pitäisi saada sisälle ja lattialämmityskaapelit laitettua kodinhoitohuoneeseen sekä keittiöön. Lähisuunnitelmissa olisi myös jonkinmoisen kaivurin käyttäminen talolla (pihavalot, kuistin pohja jne.)

Ylätalon akkunat


Ylätalo on saanut viimeisen viikon sisällä uudet ikkunat. Talon ilme on muuttunut hurjasti. Keittiössä ja tuvassa on yhdeksänruutuiset ikkunat, kodinhoitohuoneessa ja kylpyhuoneessa/saunassa neljruutuiset ikkunat ja muissa huoneissa kuusiruutuiset ikkunat. Ikkunat teki viime keväänä iisalmelainen puuseppä ja maalasimme ne itse. Suuri urakkamme kannatti, sillä ne sopivat hienosti taloon. Ikkunoita asentamassa olivat Matti, Eero, Esa ja ennen kaikkea Annikki-täti. Pellavaa laittoi sinnikkäästi Riitta. KIITOS!

Putket maassa ja lankut lattiassa

Maalämpökelat kyytiin
Viikonloppu hujahti ohi jälleen hetkessä. Sekä lauantaina että sunnuntaina talkooporukka teki valtavia urakoita.  Pasi kaivoi väsymättömästi ja kaivuri ei kauaa ehtinyt seistä. Muu talkooväki (Riitta, Matti, Annikki-täti, Esa, Esko, Riikka, Saku, Juho ja Ville + Roope) laittoi tuulemaan.Viikonlopun aikana: maalämpöputket vedetty, jätevesijärjestelmä tehty, muurausta, oviaukon sahaus, tuvan lattialankut lattialle kuivumaan, vanhan puolen takakammareiden lankut taapeliin kuivumaan, väliovien rapsuttelua, puiden järjestelyä, kaksi uutta ikkunaa paikoilleen yms.! Valtaisat kiitokset! Molempina päivinä saimme nauttia Riitan herkkuruokia ja leivonnaisia ja kävipä talolla myös mukavia vieraitakin.
Juho ja Ville järjestävät tuvan lankkuja.
Riitta ovien kimpussa

Annikki ja Esa ikkunaa vaihtamassa. Huom. tuvassa jo lattia!

Uusi ikkuna on paikoillaan!

Matti ja Esko lapiohommissa maalämpökaivannossa.

Kylpyhuoneesta pääsee nyt kodinhoitohuoneeseen!

Yksi urakka ohi ja uutta päin!

Tämän viikon illat kuluivat tehokkaasti lankkujen parissa. Iso kiitos Riitalle ja Matille, jotka auttoivat lankkujen sivujen puhdistuksessa ja saimme urakan loppuun torstai-iltana.

Aloitimme taas kaivurihommat Ylätalolla. Tavoitteena saada nyt viikonloppuna loppuun jätevesijärjestelmän tekeminen sekä maalämmön kaivaminen. Melko hyvälle mallille hommat saatiin jo tänään perjantaina.
Huomenna Ylätalolla on jälleen reipasta talkoomeininkiä ja porukkaa on tulossa  kymmenisen henkeä! Riitta saa keittää ruokaa isolla kattilalla.